Relaxace mysli a uvolnění těla s restorativní jógou

29.11.2013 17:30

Relaxace mysli a uvolnění těla s restorativní jógou

 

Kdy: pátek 29.11.2013 od 17:30 do 19:30h

Kde: Thinkyoga, Riegrova 3A, Č. Budějovice

Cena: 200 Kč, platba na místě

Přihlášky: 773 006455; yoga.cb@seznam.cz

Workshop vede: Šárka Soudková

Restorativní jóga je velmi relaxační až terapeutická, zaměřuje se na vnitřní prožitek, nikoliv na vnější dojem. Při praxi se využívá podpůrných pomůcek, jako jsou bolstery či polštářky, deky a pásky k tomu, aby bylo umožněno delší setrvání v pozicích (až 15 minut) a tělo se mohlo pozvolna otevírat pasivním protahováním. Meditativní atmosféru podporuje tlumené světlo a relaxační hudba. Jemné jógové pozice v sedu či vleže jsou přizpůsobeny každému na míru, což činí tento styl jógy dostupný všem.

Na úrovni mysli dochází k prožitku hluboké relaxace (mozek přeladí svou vlnovou frekvenci do alfa pásma - tento stav známe jako meditaci, či počátek usínání nebo bdělého snění). Některé aspekty alfa stavu lze využívat pro rozvoj tělesných i psychických schopností a pro zlepšení nebo udržení zdraví ducha i těla. Stav alfa umožňuje regeneraci organizmu a napojení na hlubší složky vlastní bytosti, na podvědomí a nevědomí.

Restorativní jóga tak poskytuje ozdravení pro tělo a mysl. Je obzvláště užitečná k odstranění únavy a stresu, vyplývající z každodenních činností v současném hektickém světě. Může také pomoci zotavit se z nemoci a zranění nebo překonat emoční deprese a úzkosti, které jsou způsobené událostmi, jako je rozchod či rozvod, ztráta zaměstnání či smrti blízkého člověka. Často ji vyhledávají lidé čelící stresu v ostatních oblastech života, sportovci, příznivci meditace a všichni ti, kteří rádi relaxují v příjemném stavu bdělé pozornosti.

Workshop je určen všem, kteří chtějí prostřednictvím příjemných relaxačních pozic a jemné práce s myslí obnovit své duševní i fyzické síly, naučit se provádění restorativních ásan, které je poté možné praktikovat samostatně doma.   Předchozí zkušenost s jógou není nutná.